Kapcsolat:
info@praktikusdolgok.hu
Van egy termék a Tupperware kínálatában, amely kiemelten sok háztartásban megtalálható, hiszen itthon és világszerte egyaránt már évek, évtizedek óta szájról szájra terjed a híre és így egyre több konyhában jelentős szerepet játszik. Ezt a Tupper-eszközt úgy hívják, hogy Ovális tálalómester.Soroljuk csak az edény funkcióit és előnyeit:2,5 l-es, ami egy nagyon praktikus méret, ételtárolásra kiválóan alkalmas.Belső, elválasztható rácsának köszönhetően alkalmas fagyasztottak kiengedésére, sült húsok, fánk, lángos, zöldségek és gyümölcsök lecsöpögtetésére is.Sokáig melegen tarthatjuk benne az ételeket, ha a tál aljába forró vizet öntünk.Hidegen is tarthatjuk az ételünket, ha jeget rakunk az aljába és úgy zárjuk le.Fél liter folyadékot össze tud gyűjteni, anélkül hogy érintené a rácsot.Lehet benne főzni túrógombócot, bármilyen tésztát, daragaluskát és virslit is a következőképp: az edényt teletöltjük lobogó, forró vízzel és beleengedjük rácsostul a készítendő ételt, majd a fedőt rátesszük és adott ideig rajta hagyjuk.Madártejhez hab készítéséhez csak annyi vízzel kell főzni, amennyi épp nem éri el a rácsot.
Ugye mennyire sokrétű eszköz? Igazi hasznos társ a konyhában!Tésztafőzés:A száraztésztát öntsük a Szűrőbetétbe, adjunk hozzá sót vagy Vegetát, majd lobogó forró vízzel öntsük nyakon. Annyi vizet öntsünk az edénybe, hogy az a tésztát bőven ellepje. Az edényt lezárva, a tészta – fajtától függően – 8-20 perc alatt megfő. Két különböző formájú, de hasonló főzési idejű tésztát főzhetünk egyszerre, ha az elválasztót a szűrőbetétbe helyezzük. Ha megfőtt a tészta (ezt menet közben ellenőrizhetjük), emeljük ki a vízből a szűrőbetétet, csöpögtessük le a tésztát, öntsük ki a vizet (ezalatt a fedőre helyezhetjük a szűrőbetétet), majd a tálba tegyük vissza a tésztát. Letakarva hosszú ideig meleg marad. A tészta nem ragad le, nem fut ki. Leöblíteni nem kell. Sikértartalma nem fő ki, így egészségesebb lesz ételünk. Így főzzük a tortellinit és a raviolit is!Tésztasaláta: a Szűrőbetétbe helyezzünk 50 dkg Gyermelyi vagy Durum száraztésztát, sót vagy Vegetát szórjunk rá. Öntsünk hozzá kb. 25-30 dkg nyers, de nem fagyos zöldségkeveréket, valamint 2-3 felkarikázott, nyers, de nem fagyos virslit. Lobogó, forró vízzel öntsük fel, és főzzük készre. A lecsöpögtetett tésztát öntsük az edénybe, tegyünk rá tartármártást, fűszerezzük, tálaljuk.Túrógombóc: 50 dkg túróból, 2 egész tojásból és 14 dkg búzadarából masszát készítünk, golyókat formálunk és a Szűrőbetétbe helyezzük azokat. (Bármilyen más recept alapján készített túrógombóc is megfő a Tálalómesterben). A lobogó, forró vizet az edénybe öntjük, ebbe merítjük bele a szűrőbetétet a gombócokkal. Kb. 15-20 perc alatt fő meg. Prézlibe forgatva porcukros, fahéjas tejföllel tálalhatjuk.Virslifőzés: a virslit forró vízzel leöntjük, majd az edényt kb. 5-10 percre lefedjük. A virsli nem reped ki, nem ráncosodik, zamatos marad. Fogyasztásig az edényben melegen tartjuk.Daragaluska: 1 tojásból, 3 evőkanál olajból, 6 evőkanál búzadarából, sóval, borssal masszát keverünk. A szűrőbetétbe szaggatjuk a galuskákat, majd óvatosan beleengedjük a forró lébe. Kb. 10 perc alatt készülnek el és garantáltan egészben maradnak.